Информационно обслужване АД призна, че никога не е правен тест

...
 Информационно обслужване АД призна, че никога не е правен тест
Коментари Харесай

Възраждане: Информационно обслужване призна, че никога не е правен тест на кода

 izbori_2023_v1_014

 

" Информационно обслужване " АД призна, че в никакъв случай не е юридически тест и одит на софтуера за обработка на данните от гласуването, оповестиха от " Възраждане " и прибавят:

Днес от компанията направиха презентация на софтуерите, с които се обработват данните, постъпващи в ЦИК, само че не предоставиха хеш кодовете за софтуерите и признаха, че до момента в никакъв случай не е правена инспекция на трите софтуера, с които се обработват данните от избори. Това опонира на всички интернационалните стандарти за осведомителна и мрежова сигурност и е голяма накърнимост за националната ни сигурност, защото тъкмо " Информационно обслужване " АД пресмята изборния резултат.

Действията на " Информационно обслужване " АД и неналичието на компетентност на ЦИК заплашват прозрачността и честността на изборния развой.

Възраждане попита ЦИК: Предвид, че софтуерът, с който „ Информационно обслужване “ АД обработва данните от вота и в никакъв случай за последните 20 години не е тестван за уязвимости, ЦИК не счита ли, че е допустимо външно вмешателство в изборния развой, взимайки и обстоятелството, че шефът на " Информационно обслужване " Ивайло Филипов се върна от Съединени американски щати единствено преди няколко дни?

ЦИК не можаха да отговорят, тъй като нямали компетенцията. Тук е значимо да се обърне внимание, че служебното държавно управление на президента Радев приказват непрестанно за бистрота на изборите, а действително се оказа, че такава няма.

През миналите дни Министерството на електронното ръководство направи разискване на методиката за работата на машините за гласоподаване. Изрично в закона за изборният кодекс член 213а т. 4 е записано, че машините за гласоподаване би трябвало да се удостоверят в период от 20 работни дни преди изборния ден. Едва в тази сряда бяха изтеглени машините, които ще бъдат тествани. Министърът на Електронното ръководство в изявление сподели, че законите не би трябвало да се поясняват, а да се извършват. На въпрос от нас „ Защо не изпълнявате закона? “ отговорът беше, че в никакъв случай не е изпълняван в тази част.
На миналите избори машините бяха удостоверени едвам няколко дни преди изборния ден.

На въпрос на " Възраждане " по отношение на хартията за печатане в машините по кое време ще бъде удостоверена, ни се отговори, че хартията към момента не е пристигнала и се чака да дойде два дни преди изборите.

Ние от " Възраждане " задаваме въпросите си към президента Румен Радев и неговия длъжностен министър председател – Как ще гарантирате честността и прозрачността на вота, когато не са изпълнени най-елементарните условия към всеки един програмен продукт, а този програмен продукт брои и разпределя гласовете на хората?

" Възраждане " основателно подозира, че се вършат опити да се избегне контрола на вота и отговорността по него. Без смисъл е проверяването на машините, в случай че не се интересуваме - по какъв начин, кой и къде пресмята резултатите от работата им. Защо в никакъв случай не е проверяван софтуерът, който обработва данните от машините, може да сме сигурни, че вътре не се залагат гласове и по този начин някоя избрана партия получава гласове, които действително не са нейни, и по този метод се наливат няколко мандата в " вярната " посока?

Припомняме, че на миналите избори 3 дни от " Информационно обслужване " АД не оповестиха изборната интензивност.

Няма никаква информация за контрола и прозрачността във връзка с броенето на гласовете и изчисленията, реализирани от " Информационно обслужване ".

Тук е мястото да се добави, че " Възраждане " са единствената политическа партия, която участва на всички разисквания на Министерството на електронното ръководство и ЦИК по отношение на машинното гласоподаване.

Ние поискахме публично среща с Ивайло Филипов, която той отхвърли. Отказа да се срещне с една от политическите сили в страната.

Ние от „ Възраждане “ призоваваме ДАНС да призове Изпълнителния шеф на „ Информационно обслужване “ АД и да го разпита за мотивът на визитата му в Съединени американски щати.

Българските жители могат да дадат доверието си за " Възраждане " с номер 3 в бюлетината на изборите на 2 април 2023 година
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР